Forum

Notifications
Clear all

[Sticky] Turvallisen ajamisen niksit


Logibear
Posts: 449
Topic starter
(@logibear)
Reputable Member
Joined: 16 years ago

Olen kouluttautunut Mönkkärit ry:n turvallisen ajon kouluttajaksi käymällä kurssin itse kahteen kertaan ja vetämällä yhden Jalon ja Jörön valvonnassa.

Tältä pohjalta listaan tähän muutamia perusasioita. Mönkkärit ry:n turvallisen ajon koulutuksessa näitä perusasioita käydään läpi tarkoin valituilla ja hyväksi havaituilla harjoitteilla sekä lukuisilla toistoilla erilaisissa tilanteissa. Lähes kaikki harjoitteet suoritetaan sekä etu että takaperin ajaen.

Turvallisen ajamisen periaatteet ovat hyvin yksinkertaisia eivätkä mitään salatiedettä. Tarvitsee osata kaksi perusasiaa:

1. Tasainen kaasun ja jarrun käyttö

2. Oikeanlainen painon siirto

Näillä kahdella asialla päästään siihen että pito säilyy ja jakautuu kaikille pyörille eikä mönkijä kaadu.

Miten sitten oikeanlainen painonsiirto tehdään? Peffa ja muukin kroppa liikkuu penkillä tilanteen mukaan:

- kiihdytettäessä eteen
- jarrutettaessa taakse
- kääntyessä sisäkurvin puolelle
- kaltevalla alustalla ylärinteen puolelle
- ojaan laskeuduttaessa taakse
- ojasta noustessa eteen
- esteelle noustessa eteen
- esteeltä poistuttaessa taakse

Tavoitteena on pitää painopiste mahdollisimman alhaalla ja suotuisalla puolella mönkijää.

Esimerkiksi seisaaltaan ajaminen nostaa painopisteen ylemmäs. Seisaaltaan ajaminen on erityisen vaarallista peruuttaessa jos siitä horjahtaa eteenpäin kaasuvipua vasten!

Tässä kohtaa on hyvä ymmärtää että kun ajotapahtumissa, safareilla ym. kokeillaan oman ja koneen rajoja, yritetään ajaa mahdollisimman nopeasti tai jopa kilpaillaan, silloin otetaan tietoisia riskejä. Kuitenkin samat kaasun käytön ja painonsiirron periaatteet sielläkin pätevät. Tulevat jopa korostetummin esille.

Polviasennossa ajamisella pyritään minimoimaan kuskin vahingot silloin kun koetellaan rajoja mutta turvallisen ajon koulutuksessa sitä ei opeteta. Miettikää mitä tapahtuu painopisteelle kun kuski nousee polvilleen toiselle puolelle mönkijää ja ehkä jopa laittaa toisen jalan taakse tarakalle. Minne painopiste silloin siirtyy?

Näitä ja paljon muita asioita Mönkkärit ry:n turvallisen ajon koulutuksissa. Koulutuksia järjestetään kysynnän mukaan, tervetuloa!

Linkkejä:

Keskustelua painopisteestä eri ajoasennoissa

Galluppia seisaaltaan ajamisesta

Mönkkärit ry:n TAK sivusto

ATV Safety Institute

Liikenneturvan mönkijäopas

Share: